Coaching

Coaching2020-03-09T14:11:04+00:00

Wat wij verstaan onder coaching

Mensen ondersteunen en begeleiden in een persoonlijk ontwikkelingsproces welk “voorwaarts & oplossingsgericht” is. We begeleiden mensen vanuit hun innerlijk proces zonder oordeel of persoonlijke mening waardoor de klant in een veilige omgeving kan ontdekken wat hij/zij nodig heeft om te werken aan een persoonlijk ontwikkelingsthema. We geloven hierbij niet langer in termen van goed of fout maar in “dat wat bewust wil worden” om te groeien.

We geloven dat de klant de antwoorden die ze zoeken al met zich meedragen. Soms weet onze buik al lang een antwoord maar is ons hoofd hier nog niet van op de hoogte, of heeft ons hoofd een plan maar wordt dit nog niet door onze buik ondersteunt. Coaching kan ons hierbij helpen door het denken & voelen meer in balans te brengen.

Wanneer mensen zelf tot inzichten komen (i.p.v. advies krijgen), zullen deze inzichten zijn afgetoetst en gewogen zijn aan hun persoonlijke waarden en normen waardoor men eerder de verantwoordelijkheid voor een volgende stap zal nemen die ze verder kan helpen naar een volgende logische handeling.

Wat is nu de meerwaarde van coaching met paarden?

Paarden hebben de natuurlijke gave om ons mensen van top tot teen te screenen. Ze zien ons als “geheel”. Vanuit hun instinct zijn paarden vluchtdieren waardoor ze een continue alertheid hebben voor hun omgeving. Wanneer we met een paard coachen en aan een persoonlijk thema willen werken, zal het paard ons hierbij helpen door te reageren op “hoe” we hier staan.

Paarden zijn meesters in het gewaarzijn, hebben geen oordeel en verborgen agenda. Paarden kunnen niet liegen of faken en het maakt ze niets uit wat je persoonlijke status is.

Paarden zijn op veiligheid uit. Ze vragen ons om een plaats in te nemen, een standpunt te nemen en zullen hierbij een reactie geven om ons te helpen en in zelfreflectie te gaan. Ze nodigen ons uit om onszelf te “zien”.

Welke gedachten spelen er? Welke gevoelens hebben we hierbij? Hoe staan we ten opzichte van ons thema?

Omdat paarden steeds in het “hier & nu” gewaar zijn, zullen ze reageren vanuit hun paardlijkheid wanneer er bij ons een “shift” komt. Elk paard reageert anders omdat elk paard uniek is. Echter door elke reactie zijn ze in staat om ons als mens dieper tot onszelf te leiden waarbij er vaak iets “magisch” ontstaat en we in die diepte onszelf ontmoeten en ook “dat” wat nodig is om verder te raken in ons persoonlijke ontwikkeling. Paarden vullen elkaar aan en lijken ook ons als mens aan te vullen. We gebruiken het woord “magisch” omdat dit door onze klanten wordt gebruikt als we vragen hoe de ervaring was.

Hoe gaat dit in zijn werk?

De Horse Reflected Coach zal je uitnodigen om een activiteit uit te voeren rond jouw persoonlijke ontwikkelingsthema. Dit kan iets heel eenvoudigs zijn zoals een halster aandoen of een stukje wandelen. De activiteit is altijd afgestemd op jouw thema.

Door deze activiteit uit te voeren zal er een interactieve  dynamiek ontstaan tussen jou en het paard waarbij er een wederzijdse reactie is. Wanneer er in ons als mens iets verandert zal het paard hierop reageren waardoor we als het ware in een reflectie naar onszelf kunnen kijken.

Wat is het effect?… Wat gebeurt er?… Wat herken je?… Wat zou je anders willen?

Horse Reflected Coachen is oplossingsgericht en bied je de gelegenheid om te experimenteren met inzichten. Paarden laten je hierbij zien, voelen en ervaren wat voor jou zal werken. Vertrouwend op hun reflectie zal de coach je hierbij ondersteunen door je oordeel loos feedback te geven en samen in verdieping te gaan door hulpvragen te geven. De coach vult nooit in.. het is jouw proces.

Een coachsessie met een paard kan éénmalig zijn of volgens een traject en is zowel voor individueel als een team geschikt.

coaching met paarden coaching

Mijn dank aan Oliver en Arianne voor deze zeer mooie ervaring.
De combinatie van hun unieke concept en warme persoonlijkheid hebben me werkelijk geïnspireerd.

Een echte aanrader!

Anouk
nl_NLDutch