Workshop Symbolen & Rituelen

Verlies hoort bij het leven. Iedereen maakt verlies mee. En toch blijft omgaan met verlies voor velen lastig. Niets kunnen doen speelt daarbij een rol. Iemand die fysieke pijn heeft, kan naar de dokter voor verlichting. Maar pijn door verlies, van binnen? Daar zijn geen pleisters voor. Het gevoel hebben niets te kunnen doen, maakt onmachtig. Het ontbreekt ons aan woorden, want welke woorden verzachten de diepste pijn van het hart?

Rituelen en symbolen gaan verder dan woorden. Ze geven vorm aan wat ongrijpbaar is. Op momenten dat je niets kunt doen, geven rituelen en symbolen de mogelijkheid om te kunnen handelen. Het biedt houvast. Het aansteken van een kaarsje is misschien wel het meest bekende ritueel.

Symbolen geven mensen letterlijk houvast. Het zijn hulpbronnen bij verdriet. Rituelen zijn steunbronnen waarbij wij in verbinding kunnen blijven met het verlorene. Door het te eren, te herinneren en waarde te geven. De natuur is een ware schatkamer voor symbolen en rituelen. Maar ook schrijven, schilderen, en andere werkvormen of materialen lenen zich er natuurlijk goed voor.

Meer over TRAINER drs. martine huurman

Doel van de workshop

De training staat bol van de werkvormen voor zowel individuele ondersteuning als werken met groepen.

Deelnemers krijgen de mogelijkheid om op verschillende manieren de wereld van rituelen en symbolen te verkennen. Vanuit eigen inbreng en behoefte. Puur praktisch. Werken met rituelen en symbolen krijgt een andere waarde bij paarden. Dit mogen ervaren biedt deelnemers twee waardevolle mooie & creatieve dagen bij, tussen en met de paarden.

Waarom de paarden?

Werken met of bij de paarden geeft verdieping. Met het openen van de kudde, ontstaat een zachte krachtige bedding. Zo kun je als begeleider, samen met je paard(en) ruimte faciliteren waarin symbolen en rituelen vorm krijgen. Maar het belangrijkste is misschien wel, dat ze stille getuigen zijn en de beweging volgen die op dat moment nodig is.

Rouw te Paard II® is het vervolg op Rouw te Paard®.

Wat kan je verwachten van de training?

  • Tweedaagse workshop die bij en met de paarden wordt gegeven.
  • Deelnemers krijgen de mogelijkheid om te werken met symbolen en rituelen.
  • Deelnemers doen oefeningen met bestaande rituelen en symbolen en krijgen de ruimte om vorm te geven aan eigen rituelen en symbolen. Er is aandacht voor individuele ondersteuning én het werken met gezinnen, teams en groepen.
  • Materialen en werkvormen zijn aanwezig.
  • Er wordt ingegaan op de achtergrond van symbolen en rituelen (het hoe en waarom).
  • Deelnemers ervaren en verkennen de kracht van de nabijheid van de paarden. Hoe kun je ze inzetten? Wat kun je wel en niet van paarden verwachten? Hoe geef je vorm aan

Structuration de la formation

De workshop bestaat uit 2 dagen van 10:00-17:00. Theorie en Praktijk wisselen elkaar af. De theorie-overdracht zal op basis van interactie en met oefeningen plaatsvinden. Deelnemers worden van harte uitgenodigd om actief deel te nemen. Veiligheid en zelfzorg staat voorop. Dat betekent dat grenzen worden gerespecteerd. Ter voorbereiding van de bijeenkomsten worden opdrachten uitgedeeld. Er is ruimte voor inbreng van cases/vragen. Na inschrijving ontvangen deelnemers een uitgebreide beschrijving van de verschillende modules.

Data: volgt
Investissement: 486 excl. btw
Deelnemers: max. 12 deelnemers voor deze sessies

Inschrijven workshop