Training Rouw te paard

Symbolen & Rituelen2021-08-19T15:00:24+00:00

Training Rouw te paard || Symbolen & Rituelen

Verlies hoort bij het leven. Iedereen maakt verlies mee. En toch blijft omgaan met verlies voor velen lastig. Niets kunnen doen speelt daarbij een rol. Iemand die fysieke pijn heeft, kan naar de dokter voor verlichting. Maar pijn door verlies, van binnen? Daar zijn geen pleisters voor. Het gevoel hebben niets te kunnen doen, maakt onmachtig. Het ontbreekt ons aan woorden, want welke woorden verzachten de diepste pijn van het hart?

Rituelen en symbolen gaan verder dan woorden. Ze geven vorm aan wat ongrijpbaar is. Op momenten dat je niets kunt doen, geven rituelen en symbolen de mogelijkheid om te kunnen handelen. Het biedt houvast.Het aansteken van een kaarsje is misschien wel het meest bekende ritueel.

Symbolen geven mensen letterlijk houvast. Het zijn hulpbronnen bij verdriet. Rituelen zijn steunbronnen waarbij wij in verbinding kunnen blijven met het verlorene. Door het te eren, te herinneren en waarde te geven. De natuur is een ware schatkamer voor symbolen en rituelen. Maar ook schrijven, schilderen, en andere werkvormen of materialen lenen zich er natuurlijk goed voor.

Waarom de paarden?

Werken met of bij de paarden geeft verdieping. Met het openen van de kudde, ontstaat een zachte krachtige bedding. Zo kun je als begeleider, samen met je paard(en) ruimte faciliteren waarin symbolen en rituelen vorm krijgen. Maar het belangrijkste is misschien wel, dat ze stille getuigen zijn en de beweging volgen die op dat moment nodig is.

Doel van de training

Rouw te Paard II® is het vervolg op Rouw te Paard®. De training staat bol van de werkvormen voor zowel individuele ondersteuning als werken met groepen.
Deelnemers krijgen de mogelijkheid om op verschillende manieren de wereld van rituelen en symbolen te verkennen. Vanuit eigen inbreng en behoefte. Puur praktisch. Werken met rituelen en symbolen krijgt een andere waarde bij paarden. Dit mogen ervaren biedt deelnemers twee waardevolle mooie & creatieve dagen bij, tussen en met de paarden.

Wat kun je verwachten  van de training?

  • Rouw te Paard© II is een tweedaagse training die bij en met de paarden wordt gegeven.
  • Deelnemers krijgen de mogelijkheid om te werken met symbolen en rituelen.
  • Deelnemers doen oefeningen met bestaande rituelen en symbolen en krijgen de ruimte om vorm te geven aan eigen rituelen en symbolen. Er is aandacht voor individuele ondersteuning én het werken met gezinnen, teams en groepen.
  • Materialen en werkvormen zijn aanwezig.
  • Er wordt ingegaan op de achtergrond van symbolen en rituelen (het hoe en waarom).
  • Deelnemers ervaren en verkennen de kracht van de nabijheid van de paarden. Hoe kun je ze inzetten? Wat kun je wel en niet van paarden verwachten? Hoe geef je vorm aan

Opbouw van de training

De training Rouw te paard || “symbolen en rituelen” bestaat uit 2 dagen van 10:00-17:00. Theorie en Praktijk wisselen elkaar af. De theorie-overdracht zal op basis van interactie en met oefeningen plaatsvinden. Deelnemers worden van harte uitgenodigd om actief deel te nemen. Veiligheid en zelfzorg staat voorop. Dat betekent dat grenzen worden gerespecteerd. Ter voorbereiding van de bijeenkomsten worden opdrachten uitgedeeld. Er is ruimte voor inbreng van cases/vragen. Na inschrijving ontvangen deelnemers een uitgebreide beschrijving van de verschillende modules.

Data opleiding Rouw te paard || “symbolen en rituelen”
29 & 30 september 2021 telkens van 10:00-17:00 uur in Gottem bij I For Horse.
Investissement : 486 excl. btw
Deelnemers: max. 12 deelnemers voor deze sessies

 

Over de trainer

Trainer: Drs. Martine Huurman.
Thérapeute du deuil et de la perte. Conseiller en traumatologie.
Superviseur et formateur aux cours post HBO Land van Rouw
Professeur invité au Centre d'expertise ‘Omgaan met verlies’
Fondatrice, superviseur et personne de soutien chez « Beleving in Beeld ».
Support éducatif. Neurolinguiste. Développeur et formateur.

Martine travaille dans son propre cabinet à Balgoij, aux Pays-Bas. Elle soutient et guide les jeunes et les adultes lorsque la vie prend une tournure différente de celle prévue. Martine soutient et forme également les professionnels. Soit parce qu'ils sont eux-mêmes confrontés à une perte, soit parce qu'ils sont en contact avec des personnes en situation de perte.
Martine  begeleidt mensen met en zonder paarden. Ook haar hond sluit regelmatig bij sessies aan.

Si vous souhaitez en savoir plus sur le parcours et les méthodes de travail de Martine : www.belevinginbeeldbalgoij.blog.

S'inscrire à une formation

fr_FRFrench