Kalmerende signalen van paarden

Kalmerende signalen van paarden2020-10-28T11:34:20+00:00

Kalmerende signalen van paarden met Rachaël Draaisma

Door het kijken van heel veel foto’s en films dompel je je tijdens deze lezingsdag onder in de fascinerende wereld van de kalmerende signalen. Je gaat ze herkennen, ook in verschillende spanningsniveaus. En scherpt je gehele observatievermogen aan. We behandelen hoe we de kennis van kalmerende signalen en andere communicatieve signalen goed kunnen  inzetten in het dagelijkse leven en werk met het paard. Ook bekijken we hoe we zelf kalmerende signalen kunnen gebruiken, zodat ons paard ons beter begrijpt, we onze relatie en training kunnen versterken en zijn welzijn.

Introductie

Persoonlijke achtergrond

Achtergrond informatie van de studie. Hoe is deze opgebouwd, wat zijn de parameters geweest, wat zijn de categorieën en kenmerken van de paarden/pony’s die zijn gefilmd.

Achtergrond informatie over communicatie: wanneer zijn lichaamssignalen talige elementen.

De kalmerende signalen

  • Wat zijn kalmerende signalen?
  • Wanneer in een communicatieve ladder zie je ze
  • In welke mate speelt spanning: geen, laag of hoog een rol
  • De kalmerende signalen worden 1 voor 1 behandelend door middel van het tonen van veel film- en foto materiaal. Hierbij wordt een breder kader geschept en vernoemd wanneer een lichaamsuiting bijvoorbeeld geen communicatieve betekenis heeft.

De spanning stijgt

Er wordt laten zien hoe de kalmerende signalen zich verhouden tot oversprong gedragingen, en als de spanning verder stijgt, hoe zij zich verhoudt tot stress signalen.

Hoe zie je, binnen verschillende gradaties van spanning, dat deze opbouwt en afbouwt.

Verder is er een korte biologische uitleg wat stress doet met het lijf

Toepassingen

Hoe gebruiken we de behandelde kennis en signalen?

Kunnen we als mens taal nabootsen. Begrijpt ons paard ons dan beter?

Welke kalmerende signalen kunnen we gebruiken om het paard te helpen sneller spanning af te laten vloeien, en geen of minder spanning te laten opbouwen.

Opbouw van de training

Deze training wordt herhaald in 2021. Vanaf januari is de datum beschikbaar

Start om 10 uur – einde 17 uur
Investering is 85 euro + BTW 17,85, totaal 102,85 euro per dag.
Broodjes lunch, drank en versnaperingen inbegrepen in de prijs.

Over de trainer

Rachaël Draaisma is een expert in het lezen van de lichaamstaal van paarden. Verschillende kenmerken en gedragingen worden gezien en gelinkt aan spanningsniveaus. Dit leidt tot een accurate assessment van het spanningsniveau van een paard. Ook zorgt het ervoor dat Rachaël de comfortzone van een paard goed kan vast stellen. Die zone waarin het paard al de stimuli om hem heen goed aan kan. Door het combineren van haar observatietechniek  en haar praktijkwerk met mental stimulation en speurwerk is Rachaël de aangewezen persoon om te werken aan het vergroten van de comfortzones van paarden. Paarden die gedragsproblemen hebben, die terug getrokken zijn, die moeten wennen aan een gedomesticeerde wereld, die onder hoge spanning staan, profiteren daarvan. Rachaël’s speurmethode wordt als een nieuwe discipline geïntroduceerd in het International Institute for Animal Assisted Play Therapy© van Risë Vanfleet and Tracie FaaThompson.

Inschrijven opleiding

nl_NLDutch