Opleiding Systemisch begeleiden

Voor wie is deze opleiding? Coaches & therapeuten die mensen systemisch willen begeleiden met/zonder paard.

In samenwerking met Ria Verlinden  (www.the7thC.be)

Deze 12 daagse opleiding neemt je mee in het wonder van systemisch begeleiden waarbij je de vaardigheden aanleert die nodig zijn om een cliënt te begeleiden in zijn of haar systeem rond thema’s die zich aanbieden rond dynamieken en patronen.

De aangeboden methodiek en eigenlijk ook een levenshouding is sterk gelinkt aan de man die de opstellingen ontwikkelde: Bert Hellinger. Hij woonde 18 jaar in Kwazulu Natal in Zuid Afrika en was daar schoolhooft. Door de samenkomst van zijn christelijke achtergrond en de Zulu-cultuur is deze unieke werkwijze tot stand gekomen.

Pijlers waarop interventies rusten zijn:

Ieder heeft een plek nodig: Een plek geven aan ieder is niet hetzelfde als harmonie nastreven. Het gaat om het lidmaatschap tot een familie, een groep of een systeem. Elk lidmaadschap heeft zijn voorwaarden en codes. Ook een familie, een team, een kudde, een club. Wie is er uitgesloten en heeft geen plaats ? Waarin vertaald dit zich bij de volgende generatie ? Wat uitgesloten is wordt groter.

Er is een ordening die het grotere systeem kracht geeft: Waar staat iemand in de rangorde van het gezin van herkomst ? In het huidige gezin ? De plaats alleen is niet voldoende – welke plaats neem men in ? Het dienstbaar zijn aan het grotere geheel gaat vaak gepaard met het vervullen / invullen van een lege plaats. Een plek in het geheel waar trauma, pijn of schaamte aan verbonden is zal ongevraagd geschrraagd worden en een gewicht zijn dat in hem of haar leven voelbaar is. Er is minder vrijheid en keuze – vooral een moeten

Geven en ontvangen: Deze beweging komt uit de contextuele therapie. De voortdurende uitwisseling tussen mensen, familieleden en teamleden is een stevige oefening in het leren managen van dis-balans. Vaak is er een streven naar evenwicht hierin. Daarin zit een zekere mate van illusie doordat wij al van bij onze geboorte niet in balans kunnen brengen wat wij ontvangen hebben: het leven zelf. Hoe leer jij als begeleider goed voor jezelf te zorgen, te nemen, betaald te worden etc. Waarin ben je kwetsbaar om te ontvangen vs geven of andersom.

Wat leer je in de training?

Tijdens deze training leert u:

  • Een heldere bodem geven aan de systemisch wetten en de herkomst hiervan.
  • Ervaringen en een proces van een coache kunnen kaderen in een ontwikkelingsfaze
  • Jezelf als sintrument ontwikkelen in gewaarzijn en te zien wat er is ipv wat gewenst is.
  • Je blik verbreden tussen het persoonlijke verhaal, het intergenerationele beeld en de collectieve dynamieken van een thema. Vervolgens een link maken naar het waar te nemen veld met de paarden.
  • Jouw eigen plaats in het geheel. De plaats van jouw project of klant binnen een groter systeem en daar taal voor ontwikkelen.
  • Jouw intuïtie gaan volgen en toetsen via interventies die ten dientste staan van de klant.
  • Het ongemak leren dragen van het niet weten …. en vertrouwen dat het systeem / veld dit prijsgeeft in traagheid en in aandacht.

We nodigen je tevens uit om literatuur aan te boren die kan helpen om later de opgedane kennis te verdiepen.

Voor wie is de opleiding?

Voor coaches & therapeuten die met behulp van paarden mensen ondersteunen in een ontwikkelingsproces. Je kunt een certificaat hiervan voorleggen welke je hebt verkregen via een opleidingsinstituut. Er is geen voorkennis systemisch opleiden vereist. Neem gerust contact met ons op voor eventuele aanvullende info.

Opbouw van de training

De 12 dagen durende opleiding vind plaats op de locatie van I For Horse in de Ongarijstraat 9 te B9800 Gottem-Deinze. Dit telkens van 11:00 tot 17:30 uur.

Data 2022:

30 aug – 15 sep – 29 sep – 11 okt – 3 nov – 4 nov – 15 nov – 1 dec – 2 dec

Data 2023:

9 feb – 23 feb – 16 mrt

Er worden tevens 3 intervisiemomenten georganiseerd door de deelnemers op hun locatie in aanwezigheid trainer. Deze worden met de groep gepland.

Investering opleiding:  2350 euro excl. BTW. Koffie, thee, fruit, water is aanwezig… lunch breng je zelf mee.

Opleidingen gaan door vanaf 9 inschrijvingen en kennen max 12 inschrijvingen per groep.

Over Ria

Gasttrainer : Trainer en Supervisor: Ria Verlinden

Gestalttrainer – Supervisor – Opleider Systemisch werk

Expérience professionnelle:
Diverses fonctions de gestion et de commerce dans l'industrie du diamant.
Formateur et co-fondateur de l'IGT, (Institute Gestalt Czech Republic) à Prague depuis 1991 - séjour en République tchèque 1991-1997
Psychothérapeute dans sa propre pratique depuis 1990 - forme actuelle : The 7th C, coaching & communication.
Constellations de familles et d'organisations" depuis 2001
Formations en entreprise" pour diverses entreprises depuis 1999.
Formateur invité de constellations familiales en Afrique du Sud, en République tchèque, en Irlande et aux Pays-Bas.

Over Oliver

Oliver

Oliver is naast zijn functie als professionele coach/trainer en zaakvoerder van de i for horse academy een gepassioneerde begeleider in het systemisch werk met paarden.

Door ervaring en opleidingen in het systemische werkveld, neemt hij je mee in de wereld van de paarden gedurende deze opleiding waarbij hij de overdracht maakt van wat geleerd is.

Na het volgen van de systemische opleiding bij Ruud Knapen (wind.nl) en door de inbreng van Ria Verlinden is zijn methodiek en stijl gevormd waarin hij cliënten en studenten meeneemt in een beweging die al klaar ligt.

Zijn slogan is dan ook … alles is er al.

S'inscrire à une formation